Monografii Contabile | Cont nou | Contabili | Carti contabilitate | Bazele Contabilitatii | Calculator Salariu | Stiri economie | Contabil recomandat | Cauta firme | Forum contabilitate |

LOGOLOGO
 
Calculator salariu|Articole contabilitate|Cauta firma|Tutoriale

Cele mai votate

uthor - Contabil Calculator
Vot:4.70 / votanti 10
Caut contabil!
Vot:5.00 / votanti 8
Prof. Drume Domnica
Vot:5.00 / votanti 6

Statistici

Membri : 7299
Conţinut : 399
Link-uri web : 11
Număr afişări conţinut : 948708

Noutatile fiscale ale anului pentru persoane fizice si firme Imprimare Email
(0 votes, average 0 out of 5)
Articole contabilitate
Scris de EVZ   
Marţi, 21 Iulie 2009 07:43

 

Anul 2008 a adus aproape 20 de modificari fiscale. Alexandru Cristea, managerul Departamentului Taxe din cadrul companiei de audit si consultanta Deloitte, a facut o trecere in revista a celor mai importante noutati fiscale.

 

Pentru populatie

- Persoanele fizice nu mai platesc impozit pe venit pentru suma primita in urma exproprierilor. - Sumele primite in urma exproprierii pentru cauze de utilitate publica intra la categoria veniturilor neimpozabile.
- Pensionarii cu pensii de pana la 1.000 de lei nu platesc impozit pe venit.
- Nu se mai impoziteaza veniturile repartizate membrilor caselor de ajutor reciproc in functie de fondul social detinut.
- O veste proasta pentru cei care trimit ambalaje si taloane ca sa castige premiile puse la bataie de firme. Cei care vor castiga o masina sau o vacanta vor plati impozit pe ele. Aceasta pentru ca sunt considerate venituri din premii, deci impozabile, veniturile rezultate din promovarea produselor si serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.
- Incepand cu anul acesta, jucatorii platesc impozit pe castigul obtinut din jocurile de noroc de tip cazino si masini electronice. Venitul net, adica suma care va fi impozitata, reprezinta castigurile realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor.
- Strainii care, incepand cu 2004, au stat in Romania mai mult de 183 de zile pe an sunt obligati sa-si declare la Fiscul romanesc veniturile globale realizate in Romania si in strainatate in anul 2007.

Pentru companii

- De la 1 ianuarie 2008, se aplica regimul normal de taxare pentru tranzactiile din imobiliare: vanzari de bunuri imobile sau terenuri si serviciile de constructii-montaj. Pana acum, orice tranzactie imobiliara era scutita de TVA, cu conditia ca beneficiarul si furnizorul sa fie persoane impozabile romane, platitoare de TVA. Aceasta modificare da batai de cap marilor developeri de proiecte imobiliare, deoarece acestia vor trebui sa-si acopere o nevoie de finantare pe termen scurt, pana la deducerea TVA.
- Proprietarii de cladiri care le ofera spre inchiriere firmelor fara ca acestea sa plateasca TVA (in regim de scutire) trebuie sa achite tot TVA-ul aferent constructiei chiar in primul an de la inchiriere. Prevederea se refera la orice modalitate prin care poate fi dat dreptul de uzufruct, adica si concesionare, si leasing imobiliar.
- Anumite firme trebuie sa-si modifice sistemele IT, deoarece incepand cu acest an se aplica un nou termen de facturare. Factura trebuie emisa in termen de 15 zile calendaristice ale lunii urmatoare lunii in care s-a prestat serviciul sau s-a livrat bunul. Pana la sfarsitul lui 2007, facturile se emiteau in 15 zile lucratoare din luna urmatoare.
- Nicio asociere in participatiune (forma juridica unde mai multe firme partenere se asociaza pentru realizarea unui proiect, cum este consortiul) nu mai este o persoana impozabila separata. Fiecare membru al consortiului isi calculeaza obligatiile fiscale separat si le plateste in cadrul activitatii obisnuite. Pana acum, legea spunea ca doar asocierile in participatiune dintre doi romani nu genera o persoana impozabila separata. Iar in cazul unor firme romanesti si straine, asocierea era persoana impozabila separata si toate entitatile colectau TVA si o plateau in numele asocierii.
- Fiscul accepta facturi simplificate, dar si alte documente in locul facturilor. De la 1 ianuarie 2008, pe post de factura poate fi folosit orice act care indeplineste cele aproximativ 20 de criterii ale unei facturi. De exemplu, corespondenta comerciala dintre firme din diferite state cu propriile sale reglementari fiscale si contabile devine un document fiscal, care ofera drept de deducere.
- De la inceputul acestui an, consiliile locale nu mai pot decide sa acorde scutiri, pe o perioada de pana la cinci ani, de la plata impozitului pe cladiri si pe teren companiilor care investesc peste 500.000 de euro. Scutirile de la plata acestor taxe locale se pot acorda "in conditiile elaborarii unor scheme de ajutor de stat".
- Contributia de asigurari sociale suportata de angajator nu mai este plafonata incepand cu 2008. Pana in prezent, firma platea CAS pana la o suma egala cu cinci salarii medii inmultit cu numarul mediu de angajati.
- Cota de impozitare pentru microintreprinderi a crescut, fiind, anul acesta, de 2,5% din cifra de afaceri, comparativ cu 2% in 2007. Anul viitor, aceasta va ajunge la 3% din cifra de afaceri.
- O masura importanta care a intrat in vigoare pe 13 decembrie 2007 este ca toate firmele care incheie contracte cu firme straine sau persoane fizice nerezidente trebuie sa inregistreze acele contracte la Fisc. Astfel, trebuie declarate prestarile de servicii de natura lucrarilor de constructii, montaj, activitati de supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si alte activitati care pot genera sediu permanent pentru firma straina in Romania. Trebuie declarate in termen de 30 de zile contractele nou incheiate de la data intrarii in vigoare, dar si contractele deja incheiate aflate in vigoare.
- Pe parcursul acestui an, contributiile la asigurarile sociale de stat vor scadea in total cu 6 puncte procentuale.

Amanari

- Se amana pana in 2010 plata anticipata de catre companii a impozitului pe profit dintr-o suma estimata. Exceptie fac bancile, pentru care acest sistem se aplica deja. In prezent, impozitul se plateste trimestrial, in functie de datele reale din bilant . Modificarile fiscale intrate in vigoare la 1 ianuarie 2007 prevedeau introducerea acestui sistem de la inceputul acestui an.
- Eliminarea platii TVA in vama va fi reintrodusa abia pe 1 ianuarie 2012, fata de 2010 cand era prevazut initial.

Ultima actualizare în Marţi, 21 Iulie 2009 07:51


 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

-Avem 55 vizitatori online
Vreau Contabil - Top #Top

StiriForumBazele ContabilitatiiArticole contabilitate

WebDevelopment | WebBunch | Directoare web